Rydhs medicin får kritik av ST

ARBETSMILJÖ2003-11-28
Sjukfrånvaron hotar individens välfärd och tillväxten i samhället, anser regeringens utredare. Men ST ifrågasätter medicinen.
Av:  Christian Örjestål

När enmansutredaren Jan Rydh häromveckan lade fram sina förslag för bättre hälsa i arbetslivet fokuserades debatten genast på den tidigare lanserade idén att låta arbetsgivarna betala de första 60 dagarna vid sjukdom.

Fack, arbetsgivare och flera partier har kritiserat förslaget, som de anser blir dyrt för småföretag och gör det svårare för  äldre människor att få jobb.

Men Jan Rydh vidhåller sitt förslag om sänkt sjuklöneperiod, men vill samtidigt sänka arbetsgivaravgifterna.

– Det innebär att de flesta arbetsgivare får lägre kostnader, enligt Jan Rydh.

Argumentet att arbetsgivare blir mer nogräknade vid anställningar är allvarligt, medger han. Men kan det bli värre än med dagens system, som har stött ut 120 000 långtidssjukskrivna och 450 000 förtidspensionärer? Dessutom förefaller diskriminering inte vara en särskilt gångbar strategi de tio till femton närmaste åren, då vi istället kommer att ha brist på arbetskraft, argumenterar Jan Rydh.

STs ordförande Annette Carnhede är dock kritisk även mot andra delar av utredningen, till exempel förslaget att maximera sjukskrivningens längd till ett år.

– Vem är det ett hot för? Den sjuke! Man skuldbelägger den sjuke i stället för att titta på orsakerna. Det finns en farlig underton i flera av förslagen. Syftet är gott, men han har inte utrett konsekvenserna tillräckligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.