Ryskor har högst utbildning

STATISTIK2005-04-25

Kvinnor som invandrat från Ryssland är de högst utbildade av alla kvinnor i Sverige – 59 procent har minst tre års högskoleutbildning. Men bara 39 procent har arbete.

Statistiska Centralbyrån och Integrationsveket har samlat fakta kring integration – eller bristen på den – i en fickbok. Statistiken visar på skillnaderna mellan olika invandrargrupper och svenskfödda.

Drygt 77 procent av de svenskfödda kvinnorna har arbete. Lägst sysselsättningsgrad, under 25 procent har kvinnor födda i Afghanistan, Somalia och Iran.

Av boken framgår också att 52 procent av de 110 679 finska invandrarna som kom till Sverige under den stora arbetskraftsinvandringen i slutet av 60-talet har

återvänt till Finland.

Vågen av flyktingar från Iran under slutet av 1980-talet ledde däremot till att de flesta stannat här. Bara 14 procent av drygt 30 000 har vågat sig tillbaka till Iran – 26 000 är kvar i Sverige.

Boken kan beställas från SCB – eller laddas ner i sin helhet – på www.scb.se.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA