För större bild - klicka på dokumentet nedan.
Bild: Malin Hansson
För större bild - klicka på dokumentet nedan.

Så mycket ger fackens sjukförsäkringar

FÖRSÄKRINGAR2014-01-22

Fackliga sjukförsäkringar kan ge mycket olika skydd. Både nivån på ersättningen och under hur lång tid den betalas ut varierar kraftigt. Det visar Publikts granskning av fackens försäkringar.

Publikt har granskat hur den sjukförsäkring som ST-medlemmar erbjuds står sig i jämförelse med de medlemsförsäkringar som fackförbunden Jusek, Seko, Unionen och Vision erbjuder. Liksom för de fackliga olycksfalls- och livförsäkringar som granskats i tidigare nummer av Publikt gör de skilda villkoren det dock svårt att jämföra försäkringarnas pris och värde.

Grunden i en sjukförsäkring är i allmänhet att den under en begränsad period täcker en del av inkomstbortfallet för den som inte kan arbeta på grund av sjukdom eller olycksfall. Ersättningen kompletterar sjukpenningen och innebär att det sammanlagt går att få ut upp till 90 procent av lönen.

Men även kollektivavtalen ger rätt till en sådan ersättning och därför ger STs försäkring pengar först när sjuk­domen varat så länge att den avtalsreglerade utfyllnaden upphör. Hur lång tid det dröjer beror på kollektivavtalet. För anställda på statliga myndigheter täcker avtalet de första tolv månaderna. För bolagsanställda ST-medlemmar är motsvarande tid tre månader.

– Den här typen av inkomstbortfallsförsäkring är ett komplement för den som är sjuk en längre tid, säger Christina Meder på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Hos flera av fackförbunden, däribland ST, ingår också en diagnosförsäkring i sjukförsäkringen. Det är en engångssumma, ofta ett basbelopp, som betalas ut vid ett antal specifika diagnoser.

För att få tecknaen sjukförsäkring krävs det i regel att du är fullt arbetsför. I normala fall behöver du även göra en hälsodeklaration och försäkringsbolaget kan neka dig försäkringen. I ST, Vision och Unionen ansluts nya medlemmar under 55 år utan hälsoprövning automatiskt till ett grundskydd, som är gratis de första tre månaderna. Den som vill höja sitt ersättnings­belopp kan under denna tid göra det utan hälsoprövning.

Det krävs att man haft försäkringen under en viss tid för att kunna få ersättning. Möjligheterna till ersättning kan också begränsas för den som varit sjuk innan försäkringen tecknades och där­efter åter drabbas av samma sjukdom. Sådana regler finns i STs och de flesta andra förbunds försäkringar.

För den som enbart är delvis arbets­oförmögen minskas ersättningen.

Förbunden har skilda principer för hur premien sätts. Den kan bero på ålder och ersättningsnivå. Vilken eller vilka ersättningsnivåer det är möjligt att välja kan i sin tur bero på vilken inkomst man har.

STs premie beror på både ålder och vald ersättningsnivå och kan variera mellan 19 och 76 kronor per månad. Det finns fyra trappsteg för ersättnings­nivån, 1 500, 2 100, 2 600 och 3 100 kronor per månad, men de två översta är bara möjliga att välja för den som har en inkomst på minst 26 000 respektive 30 000 i månaden.

Exempelvis får en fyrtioårig ST-medlem som tjänar mellan 26 000 och 30 000 kronor betala 63 kronor i månaden för en ersättningsnivå på 2 600 kronor i månaden. Det är något mind­re än vad en jämnårig medlem i Vision får betala för 2 800 kronor i ersättning. Unionens medlemmar har lägre premie, men för att de ska kunna få ersättning krävs 50 procents arbetsoförmåga. I STs och Visions försäkringar räcker det med 25 procents arbetsoförmåga.

Det högsta möjliga ersättnings­belopp som förbundens försäkringar erbjuder varierar stort. I Sekos försäkring är det 1 600 kronor per månad, i Unionens 4 400 kronor. Det går dock aldrig att tillsammans med sjukpenningen få ut mer än 90 procent av den tidigare inkomsten.

Även den längsta möjliga ersättningstiden varierar kraftigt, från ett år och en månad i Sekos försäkring till fem år i Juseks. För ST, Vision och Unionen, som alla har sina sjukförsäkringar i Förenade Liv, betalas ersättningen ut i maximalt tre år och sex månader.

STs ekonomichef Minna Engberg sitter i den försäkringskommitté som jobbar med förbundets medlemsförsäkringar. Hon säger att det just nu inte planeras några förändringar i STs sjukförsäkring.

– Jag är nöjd med att vi har ersättning från 25 procents arbetsoförmåga. Och nu när långtidssjukskrivningarna ökar igen blir sjukförsäkringen aktuell för fler medlemmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Försäkringar
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA