Saco: Låga löner i välfärden ett problem

LÖNER2018-04-26

De låga lönerna för akademiker i välfärden beror på ett snävt skatteutrymme och en sammanpressad lönestruktur, anser Saco. Organisationen kräver en statlig utredning om vad välfärden ska omfatta och hur den ska bekostas.

I ett pressmeddelande konstaterar Saco att det ofta påstås i samhällsdebatten att lönenivån i ett yrke är direkt beroende av andelen kvinnor. Men enligt Saco förklaras löneskillnader mellan högskoleyrken bara till en liten del av könsfördelningen i en yrkesgrupp.

”Löneskillnaden mellan könen beror på att kvinnor och män i hög utsträckning jobbar i olika sektorer. I vården, skolan och omsorgen är kvinnor i majoritet. Där är lönerna generellt sett lägre än i privat sektor, där männen är överrepresenterade”, kommenterar Sacos samhällspolitiska chef Lena Granqvist i pressmeddelandet.

Enligt studien är den viktigaste förklaringen till kvinnors lägre löner i stället den sammanpressade lönestrukturen. Det innebär liten lönespridning där den högsta möjliga lönen ligger väldigt nära den lägsta. I välfärdsyrkena är löneskillnaden marginell mellan en nyutexaminerad person och en som snart ska gå i pension.

”Behovet av akademiker inom välfärdssektorn är alarmerande samtidigt som kompetensen flyr. Nu måste arbetsvillkoren och lönerna bli betydligt bättre. Annars riskerar Sverige att stå inför en försämrad kvalitet i välfärden”, anser Lena Granqvist.

Enligt Saco finns ett stort behov att rekrytera högskoleutbildad personal till välfärden, samtidigt som kompetensen flyr. Om inte arbetsvillkoren och lönerna blir betydligt bättre kan Sverige stå inför sämre kvalitet i välfärden.

”Politikerna måste sluta blunda för problemet. Saco vill se en parlamentarisk utredning om vad välfärden ska omfatta och hur den ska bekostas. Vi efterfrågar också en modern skattereform med sänkt skatt på arbete. Det skulle gynna akademiker som jobbar inom sektorn”, hävdar Lena Granqvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA