Sådan är den nya ministern

REGERINGEN2013-09-19
Bytet av arbetsmarknadsminister betyder ingen kursändring i politiken. Med Elisabeth Svantesson som minister kommer den arbetsmarknadspolitik vars arkitekter var Anders Borg och Sven Otto Littorin att drivas vidare. Det tror hennes utskottskolleger i riksdagen.

Arbetsmarknadspolitiken var högprioriterad när Alliansregeringen tog över 2006. Men med ett år till valet blir det knappast några förändringar, trots bytet på ministerposten.

– Jag tror inte det. Möjligen kommer hon i ännu högre grad stå upp för den förda politiken. Det finns en frustration över att den arbetsmarknadspolitik man fört i sju år inte gett resultat, säger Patrik Björck, S-ledamot av arbetsmarknadsutskottet där Elisabeth Svantesson varit ordförande.

Elisabeth Svantesson har tidigare uttalat sig för en obligatorisk a-kassa.

– Men den frågan har man lyft in i socialförsäkringsutredningen och regeringen har bestämt att utredningen ska presenteras först efter valet. Jag tror inte Moderaterna är intresserade av en obligatorisk a-kassa, säger Patrik Björck som också sitter med i socialförsäkringsutredningen.

Ola Karlsson, ordförande för Moderaterna i Örebro län, beskriver traktens nya minister som pragmatisk, konservativ och oerhört ambitiös.

– En a-människa. Hon har en enorm arbetskapacitet . Hon är ute på en mängd studiebesök, arbetsplatser och partiaktiviteter när hon är hemma i länet. Jag är mest rädd att hon ska gå in i väggen. Tur att hon har en man som ställer upp.

Elisabeth Svantesson flyttade till Örebro från Uppsala 1995 och engagerade sig i kommunpolitiken.

– Jag minns att hon engagerade sig mycket i frågor om integration och utbildning, säger Ola Karlsson. Hon är konservativ i den meningen att hon inte ändrar i onödan, tar reda på vad som fungerar och åtgärdar det som är fel.

Den nya ministern har redan visat att hon är en tuff debattör som lätt uppfattas som vass.

– Det beror på att Elisabeth är tydlig, vet vad hon vill och kan ämnena, då svamlar man inte, säger Ola Karlsson. Hon lutar sig ofta mot aktuell forskning, en trogen Anders Borg-lärjunge. Hon är mer pragmatisk än ideologisk.

Engagemanget i Livets Ord och Ja till livet, en organisation som är mot fri abort, höll på att kosta henne riksdagsplatsen inför nomineringen 2006, berättar Ola Karlsson:

– Det väckte en stor diskussion i partiet och många var starkt kritiska mot henne. Vi hade bara ett mandat och hon fick andra plats på listan, men valet gick bra och hon blev invald.

Som ordförande i arbetsmarknadsutskottet har Elisabeth Svantesson satt sig i respekt för att vara påläst:

– Hon är en duktig ordförande med gott humör, kunnig och drivande, summerar Folkpartiets Christer Nylander. Pragmatisk och särskilt engagerad i nyanländas integration på arbetsmarknaden.

Det var just om det ämnet som hon 2006 skrev sin licentiatavhandling i nationalekonomi. I den fann hon att invandrare som deltog i kommunala introduktionsprogram hade lägre chans att få jobb än andra. Hon menade då att en möjlig förklaring var att programmen kunde ha en inlåsningseffekt. I sin forskning har hon också studerat vilka delar av introduktionsprogram som ökar chanserna för invandrare att få jobb, och kommit fram till att det främst är kontakt med arbetsmarknaden.

Raimo Pärsinen, S-ledamot i arbetsmarknadsutskottet, kallar Elisabeth Svantesson ”väldigt social”, men ser henne som en klassisk högermoderat, mer konservativ än partiet i övrigt.

– Egentligen är jag mer nyfiken på vem som blir ordförande i arbetsmarknadsutskottet, säger han.

Ett område där Raimo Pärsinen förväntar sig att det händer något på är Arbetsförmedlingen:

– Det står fullständigt klart att man misslyckats med Arbetsförmedlingen när man sparkar generaldirektören och flyttar ansvarig minister. Möjligen kommer Moderaterna att triangulera och närma sig en del av de förslag som vi kommer med i vår höstbudget.

Elisabeth Svantesson. Foto: Frida Jacobsson.
Elisabeth Svantesson. Foto: Frida Jacobsson.

Axplock bland Elisabeth Svantessons åsikter i SVT/ SR.s Valpejl 2010:

För: obligatorisk a-kassa, utförsäljning av statliga bolag, skärpta straff för våldsbrott och rattfylleri, vårdnadsbidrag, RUT, friskolor, vinst i välfärden, tidsbegränsad sjukförsäkring, ökad konkurrens i offentlig sektor, EU.

Mot: mer lagstadgad pappaledighet, positiv särbehandling vid intagning till högskolan, höjd skatt på fastigheter och höginkomststagare, återinförd värnplikt.

Fakta Elisabeth Svantesson

Ålder: 46 år.

Jobb: Arbetsmarknadsminister.

Bor: hyreslägenhet i centrala Örebro.

Familj: maken Bjarne, sjuksköterska, samt tre söner.

Tjänar: 828 600 kr (taxerad inkomst 2013), som minister: 121 000 kronor i månaden.

Karriär: doktorand i nationalekonomi vid universitetet i Örebro, aktiv i kommunpolitiken, invald i riksdagen 2006, ledamot arbetsmarknadsutskottet, 2010 finansutskottet, sedan 2012 ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Engagemang: aktiv i Kristet Center i Örebro och ordförande i Riksdagens kristna grupp. Tidigare informationssekreterare i  Ja till livet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.