Samarbete har minskat stöd till terrorism

STATSFÖRVALTNING2019-02-20
Det utökade samarbetet mellan statliga myndigheter de senaste åren har minskat risken för att miljontals kronor används till att stödja terrorism. Det uppger Anders Kassman vid Säkerhetspolisen, Säpo, i en intervju med Ekot.

”Om man tittar på senaste åren, och räknar från 2016 och framåt, vill jag påstå att vi varit otroligt framgångsrika. Det är betydande summor som vi bidragit till att minska risken till att de används för terror. Det handlar om miljoner”, säger Anders Kassman, avdelningschef hos Säpo, till Ekot.

Säpo har inrättat en särskild enhet som ska förhindra att pengar går till att stödja terrorism. Inom enheten finns personal med erfarenheter från både bankväsendet och från utredningar om ekonomisk brottslighet. Men en stor del beror också på samarbetet med andra myndigheter, som Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Försäkringskassan, säger Anders Kassman:

”Där finns det nu specialistkompetens i betydligt större omfattning, för att både kunna identifiera och utreda terrorbrott, och det finns också kompetens som innebär att även om vi inte har en brottsrubricering terrorfinansiering så har man en förmåga att resonera med andra myndigheter om annan brottslighet”, säger Anders Kassman i intervjun.

Anders Kassman.
Bild: Säkerhetspolisen
Anders Kassman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.