Sametinget får ny kanslichef

SAMETINGET2012-08-27

Sametinget väntas få en ny kanslichef i dagarna. Den hetaste kandidaten är Rickard Nutti, i dag ekonom på Kungliga Musikhögskolan.

Sametinget har fått kritik av både Riksrevisionen och Statskontoret för bristande styrning och kontroll. Myndigheten har haft fyra tillförordnade kanslichefer och tre politiska ledningar på ett år. Turbulensen har resulterat i ett ökat antal sjukskrivningar och höjd personalomsättning.

Den förre kanslichefen (motsvarande generaldirektör i större myndigheter) Patrik Kansa tvingades sluta förra våren efter ett år av hårda strider med Sametingets styrelse.

Per Mikael Utsi är ordförande i Sametingets styrelse och ansvarig för rekryteringen av ny kanslichef. Han har förlängt den tillförordnade kanslichefen Inez Svonni Fjällströms anställning september månad ut.

– Vi har ett antal kandidater som vi har kontakter med, säger han.

Hur många?

– En handfull.

Är Rickard Nutti en av dem?

– Vi har förlängt med nuvarande kanslichef en månad, senast den 30 september ska en ny kanslichef vara på plats. Ja, jag är medvetet lite oprecis. Det finns inga papper skrivna än.

Rickard Nutti kommer från Soppero i Kiruna kommun och jobbade för tio år sedan som ekonomichef på sametinget. Därefter flyttade han till Stockholm som ekonom på Post- och telestyrelsen och förra hösten började han som ekonom på Musikhögskolan.

– Det finns inget kontrakt med Sametinget skrivet ännu, påpekar Rickard Nutti. Jag har övervägt jobbet mycket och inser att det är många problem att ta tag i. Jag vet vad som väntar.

– Och det är inte lätt att hitta bostad i Kiruna i dag. Mer vill jag inte säga förrän det finns papper skrivna.

Men facket har ännu inte fått någon information om rekryteringen av sin blivande chef:

– Nej, vi har inte fått veta någonting, säger Nils-Anders Blind i STs avdelningsstyrelse. Det skulle ha varit ett möte i onsdags, men det blev inställt. Vi lever i ovisshet, men det är vi vana vid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA