Samgående ersätts av federation

HÖGSKOLA2007-05-21

Det blir ingen sammanslagning mellan Örebro universitet och Mälardalens högskola. I stället tänker sig rektorerna en ny form av samverkan, en federation.

Diskussionerna om ett eventuellt samgående har pågått i flera år, och i sommar ska styrelserna för de två lärosätena fatta beslut. Men under våren har det blivit uppenbart att ett samgående inte är realistiskt, skriver Ingegerd Palmér, rektor vid Mälardalens högskola, på sin blogg.

Orsaken är enligt Ingegerd Palmér att strategierna ser alltför olika ut.

– Örebro universitet har sedan några år en tydlig strategi att skapa ett mer klassiskt forskningsuniversitet med en medicinsk fakultet och en handelshögskola, säger Ingegerd Palmér. Vid Mälardalens högskola har vi fokus på forskning och utveckling i nära samverkan med vår omvärld.

För att ändå kunna ingå i en större enhet utåt, till exempel i konkurrensen om forskningsmedel och i internationella sammanhang, prövar man nu idén att samverka i en ”federation”. Det skulle innebära att vissa delar är gemensamma, medan man bibehåller sin självständighet på andra. Då framstår man i internationella sammanhang som del i en större enhet. Modellen skulle också underlätta utvecklingsarbete, tror Ingegerd Palmér.

– Vi har redan ett antal samarbetsområden: didaktikakademin, utvärdering och hållbar utveckling.

En viktig fördel för Mälardalens högskola vore att man formellt blir del av ett universitet. Men organisationsformen federation finns ännu inte i den svenska högskolan, och det krävs ett riksdagsbeslut för att skapa ett nytt universitet av de två lärosätena.

Ingegerd Palmér tror dock att modellen kan bli något att ta efter för andra lärosäten.

– Alla som är insatta i högskolevärlden är rörande ense om att det behövs någon form av strukturomvandling. Vi har i dag ett knappt fyrtiotal universitet och högskolor i Sverige.

Styrelserna för Örebro universitet och Mälardalens högskola ska den 18 juni fatta ett gemensamt beslut om hur man vill gå vidare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA