Örebro och Mälardalen i federation

HÖGSKOLAN2007-08-31

Örebro universitet och Mälardalens högskola siktar på att bilda en federation med gemensam förvaltning för att öka sin konkurrenskraft. Initiativet ligger i linje med regeringens inställning.

– Regeringen har inga planer på att lägga ned något befintligt universitet eller någon befintlig högskola i Sverige, sa utbildningsminister Lars Leijonborg i en interpellationsdebatt i riksdagen i går.

Riksdagsdebatten var resultatet av den nye universitetskanslern Anders Flodströms utspel att Sverige har för många universitet och högskolor. Om strukturen ska förändras ska initiativet komma från högskolorna själva, menade Lars Leijonborg i riksdagen.

Ett sådant initiativ kommer från Örebro universitet och Mälardalens högskola. Efter att under en längre tid ha diskuterat utökat samarbete och en eventuell sammanslagning beslutade de två högskolornas styrelser i går att arbeta för en federation. Dörren står också öppen för andra högskolor och universitet att gå med i federationen.

– De lärosäten som är intresserade och bedöms lämpliga ska inbjudas att delta i processen, säger Ingegerd Palmér, rektor vid Mälardalens högskola, till TT.

Nästa steg blir att ta fram en modell för hur sammanslagningen ska gå till. Om federationen blir verklighet skapas en myndighet med gemensam ekonomi och personalansvar, under ledning av en förbundsrektor. Vardera lärosätet ska ha en egen rektor, men styrelsen blir gemensam för federationen.

Närmast till hands för en utvidgad federation ligger Karlstads universitet, Högskolan Dalarna och Högskolan i Gävle eftersom de redan samarbetar med Örebro och Mälardalen, skriver Nerikes Allehanda. Tidningen har frågat de tre högskolornas rektorer vad de tycker om federationstanken.

– Intressant idé, säger Leif Svensson, rektor vid Högskolan i Gävle.

– Mycket intressant, säger Agneta Stark, rektor vid Högskolan Dalarna.

– Vi är intresserade – åtminstone av att utreda frågan, säger Kerstin Norén, rektor vid Karlstads universitet till tidningen.

Skulle de fem lärosätena bilda en gemensam federation skulle de bli Sveriges största högskola med över 50 000 studenter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA