Samlat ansvar för havsmiljön

MYNDIGHET2009-09-14

Regeringen tillsätter ännu en utredning för att fullfölja förberedelserna för en ny havsmiljömyndighet. Den ska inte ägna sig åt fiskerifrågor, vilket miljöorganisationer är kritiska till.

Den nya myndigheten ska bildas 1 januari 2011, enligt regeringens planer. Den tar över delar av Fiskeriverket, Naturvårdsverket och de fem regionala vattenmyndigheterna. Samtidigt läggs Fiskeriverket ned, och de arbetsuppgifter som inte hamnar hos den nya myndigheten förs över till andra instanser.

Tanken är att havsmiljömyndigheten ska kunna ta ett samlat grepp om vattenmiljöfrågorna.

­”Vatten i landmiljöer, vid kust och i hav utgör ett sammanhängande system som måste ses ur ett helhetsperspektiv. Ett exempel är övergödningen av haven, där lösningen framför allt finns i åtgärder på land och i de vattensystem som har utlopp i hav”, skriver miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

Den utredning som nu har tillsatts ska 1 februari nästa år lämna förslag om ansvarsområden, organisation och samverkan med andra myndigheter. Utredningen ska också svara på hur avgränsningen till fiskeriförvaltningen ska se ut.

Frågan om planering för den ekonomiska zonen i haven ska analyseras i en annan utredning.

Miljöorganisationerna Världsnaturfonden och Greenpeace välkomnar en ny, samlad myndighet som kan agera över tidigare sektorsgränser. Men helheten går förlorad om inte även fiskerifrågorna finns med, anser de.

”Om regeringen menar allvar med sitt ”bruka utan att förbruka” förutsätter vi att den nya myndigheten blir kraftfull och inte bara omfattar vattenmiljön utan får ett samlat mandat att hantera alla delar av havets nyttjande och förvaltning – inte minst fiske och sjöfart”, skriver Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA