Samlat grepp ska ge invandrare jobb

NYHET2004-06-18

Nyanlända invandrare ska få språkutbildning och arbetsmarknadsintroduktion, kombinerad med arbete eller praktik. Ett nytt inslag är ”prova-på-plats” och fackliga mentorer.

Bakom detta initiativ står regeringen, Kommun- och Landstingsförbunden, TCO, LO och Saco.

I en gemensam avsiktsförklaring vill man undanröja hindren för människor med utländsk bakgrund att få arbete, främja likabehandling och motverka diskriminering.

En rad insatser föreslås:

Nyanlända invandrare ska få arbetsmarknadsintroduktion med tydligare sikte på arbete och individens egna behov. Parallellt ska språkundervisning ges, kombinerad med arbete eller praktik och i första hand inom personens yrkesområde. Regeringen och Arbetsmarknadsverket ansvarar för detta.

”Prova-på-plats”, en ny insats, ska kunna erbjudas inom arbetsmarknadspolitiska programmet arbetspraktik. Regeringen, Kommun- och Landstingsförbunden ska skapa en dialog mellan arbetsgivare och arbetsmarknadsmyndigheter på lokal och regional nivå. Avsikten är att redan på arbetsplatsen kunna bedöma vilken yrkeskompetens och utbildning en utländsk person har. I vissa fall kan arbetsgivare få bidrag för detta.

Alla invandrare som inte haft arbete i Sverige ska kunna få en mentor eller kontaktperson. Det kan var en förtroendevald eller yrkesarbetande som TCO, LO och Saco tar fram genom sina medlemmar.

Information och utbildning ska anordnas kring vad lagen säger om etnisk diskriminering och hur fack och arbetsgivare ska arbeta med dessa frågor.

En proposition ska komma 2005 om introduktion för nyanlända invandrare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA