Samma jobb – 8 000 skiljer i lön

JÄMSTÄLLD2007-02-20

ST-avdelningen på Läkemedelsverket har begärt förhandling om osakliga löneskillnader. I en lönekartläggning upptäckte man att en kvinna får 8000 kronor mindre i månaden än en manlig kollega på samma position.

–Ingen av dem är nyanställd, men mannen kom in senare och jag tror att man då tyckte att marknadsläget var sådant att lönen skulle sättas högre, säger Carola Järlestam, som är med i STs lönedelegation på arbetsplatsen.

Kvinnans lön justerades dock inte upp, trots fackliga krav i flera lönerevisioner.

–Det är jättesvårt för redan anställda att komma i kapp om någon får en hög ingångslön, noterar Carola Järlestam. Myndigheten har haft en restriktiv hållning. Men vi är väldigt spända på att se arbetsgivarens motivering.

Denne har hittills hävdat att mannen har lite svårare ärenden och håller en något högre takt.

–Även om det vore så, vilket vi inte kan säga, motiverar det inte en så stor löneskillnad, anser Carola Järlestam.

Ett annat jämställdhetsärende gäller en kvinnlig travel manager, som bland annat förhandlar fram avtal gällande tjänsteresor.

–Hon har själv jobbat upp tjänsten, som inte fanns tidigare. Det är en ensamfunktion, hon har ingen back-up och ligger 7000 kronor under snittet på arbetsmarknaden.

ST-avdelningen kommer också att agera för att anställda som byter arbetsuppgifter och breddar sitt kunnande ska få något för det lönemässigt.

–Det får man inte i dag, i alla fall inte om man är assistent eller sekreterare, säger Carola Järlestam.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA