Samma jobb som manlig kollega men hennes lön är 3 000 lägre

JÄMO-FALL2003-07-30

En kvinnlig administratör på högskolan i Gävle har 3 000 kronor lägre månadslön än sin manliga kollega. ST har anmält fallet till Jämo.

Annika Thunström är examenshandläggare på högskolan i Gävle sedan 1994. Hon delar arbetsuppgifterna med en manlig kollega som får 3 000 kronor mer i månaden för samma arbete.

Arbetsgivarens motivering för löneskillnaden är att mannen har högskoleutbildning. Men ST-ATF-sektionens uppfattning är att utbildning inte motiverar en så stor skillnad, och frågan har tagits upp vid flera avtalsförhandlingar och MBL-förhandlingar.

Arbetsgivaren har emellertid sett till att upprätthålla löneskillnaden, och för ett år sedan fick ST-ombudsmannen Pär Juhl kliva in i förhandlingarna.

– Jag förde fram att löneförhandlingarna har bidragit till lönediskriminering och bad dem rätta till det, säger Pär Juhl.

Men någon rättelse blev det inte, och fallet har nu anmälts till Jämo. Innan Jämo tar ställning till om man ska driva ärendet ska facket genomföra en tvisteförhandling.

– Högskoleutbildning ses som en merit, men hur värderar man den? Det viktigaste är ändå arbetsuppgifterna. Vi kommer att hävda att arbetsgivaren medvetet bidrar till brott mot jämställdhetslagen, förklarar Pär Juhl.

– Jag kommer också att ställa frågan om högskolan gjort den kartläggning som man ska göra enligt det centrala Rals-avtalet för att analysera löneskillnader som kan bero på kön.

– Jag hoppas att arbetsgivaren backar nu, kommenterar Annika Thunström. Jag vill ha upprättelse. När jag började här fanns inget krav på högskoleutbildning. Visst kan det vara bra att ha, men min erfarenhet borde å andra sidan också väga tungt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA