Samordnad it-drift för staten utreds

STATSFÖRVALTNING2019-10-01
Regeringen ger en utredare i uppdrag att föreslå hur myndigheternas it-drift kan samordnas, bli säkrare och mer kostnadseffektiv. Utredaren ska också granska reglerna kring säkerhet när privata it-leverantörer anlitas, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Det saknas en övergripande bild av statliga myndigheters behov av samordnad it-drift och hur behoven av säker och kostnadseffektiv it-drift tillgodoses i dagsläget, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför tillsätter regeringen en utredning som får i uppdrag att kartlägga och analysera statliga myndigheters behov av säker och kostnadseffektiv it-drift samt de säkerhetsmässiga och rättsliga förutsättningarna för samordnad statlig it-drift.

”En förbättrad samordning av den statliga it-driften, kan höja säkerheten och öka effektiviteten”, kommenterar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, S, i pressmeddelandet.

Utredaren ska också analysera de rättsliga förutsättningarna för statliga myndigheter att med bibehållen säkerhet kunna lägga ut it-driften på entreprenad till privata aktörer.

Utredningen ska lämna en delrapport i augusti nästa år och slutredovisas 31 maj 2021.

Försäkringskassan har i dag regeringens uppdrag att samordna it-driften för ett antal statliga myndigheter. Nu får Försäkringskassan förlängt uppdrag att erbjuda samordnad och säker it-drift för vissa statliga myndigheter till och med 31 december 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT IT-säkerhet
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.