Samordnat län utan effekter

GOTLAND2003-12-16

Inga effekter och för dyrbart. Det anser ST som begär att regeringen omgående avbryter istället för att förlänga försöket med samordnad länsstyrelse.

– Vi är mycket förvånade över att regeringen vill förlänga försöket i fyra år till, säger Margaretha Carlström-Nilsson, ST-AMS.
ST-AMS är kritiskt till att försöket är dyrbart och att det inte medför några effektivitetsvinster. Det har lett till ökade kostnader som belastar förvaltningsanslaget, men regeringen har inte anvisat extra medel. Försöket har inte heller haft nämnbara effekter, vilket hon anser att även den parlamentariska regionkommitténs utvärdering visat.

– Men också styrningen och ledningen har blivit otydlig under försöksperioden, fortsätter hon.
Genom en omorganisation kommer länsarbetsnämnderna att underställas AMS generaldirektör. Därmed ska ledning och styrning bli tydligare inom Arbetsmarknadsverket liksom det arbetsmarknadspolitiska uppdraget.
– Då hamnar vi i en egendomlig ställning, konstaterar Margaretha Carlström-Nilsson. Samtidigt som vi ska genomföra Arbetsmarknadsverkets nationella mål är länsstyrelsen en egen myndighet med egna mål. Beslutsnivåerna har blivit fler på Gotland genom att vi inom länsstyrelsen har en enhetschef som inte är myndighetschef. Över honom finns både länsråd och landshövding.

ST-Skog har ungefär samma erfarenheter. Man har bland annat kommit fram till att de ökade kostnaderna motsvarar ungefär två heltidsarbetskrafter, vilket belastar skogsvårdsverksamheten.
– Det känns konstigt att vi måste redovisa verksamheten inför både Skogsstyrelsen och länsstyrelsen, säger Lage Hansson, ST-Skog. Personalen är också orolig för att skogsvårdsfunktionen kommer att tyna bort med tiden.

ST har skickat ett yrkande till regeringen inför utskottsbehandlingen i riksdagen. I första hand begär ST att försöket upphör omgående, alternativt att försöket inte förlängs ytterligare och att medel tillförs för att täcka de extra kostnaderna. Om försöket fortsätter måste de berörda myndigheterna få i uppdrag att vidta åtgärder mot de organisatoriska problemen.
Yttrandet finns som bilaga när propositionen om förlängd försöksverksamhet ska utskottsbehandlas inför kommande riksdagsbeslut.

Fakta

Gotland ingår i försöken med regionalt självstyre, men här rör det sig om en vidgad, samordnad länsförvaltning. Skogsvårdsstyrelsen och länsarbetsnämnden har inordnats i länsstyrelsen. ST är mycket kritiskt till att försöket förlängs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA