Sämre arbetsmarknad för invandrare

NYHET2004-12-06

Situationen för invandrare på den svenska arbetsmarknaden är tuff. Efter den ekonomiska krisen på 90-talet är det den utrikes födda arbetskraften som drabbats allra hårdast.

Sedan 1970-talet har invandrarnas arbetssituation försämrats radikalt, det visar statistik från SCB. Effekterna av den ekonomiska krisen på 90-talet har satt sina spår, återhämtningen som pågått från 1995 har gett visst resultat men fortfarande är andelen invandrare utanför arbetsmarknaden hög.

En orsak till detta uppges vara att vi ser ett annat slags invandring idag. Andelen som invandrar till Sverige för att i första hand arbeta är lägre. Återutvandringen, det vill säga de utan arbete som återvänder till sitt hemland, är också lägre.

På 50- och 60-talet var det annorlunda. Då fanns det inga påtagliga skillnader i förvärvsfrekvensen mellan inrikes och utrikes födda män. Bland kvinnorna var andelen förvärvsarbetande till och med högre för de med utländsk bakgrund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA