Sämre lön för pakistanska doktorander

HÖGSKOLAN2007-04-11

Under åtta år räknar KTH med att ta emot 400 pakistanska doktorander. De kommer att avlönas av pakistanska staten och få mycket mindre betalt än de svenska kollegorna.

Kungliga tekniska högskolan, KTH, planerar att starta ett nytt universitet i Pakistan. Efter grundutbildningen kommer de pakistanska studenterna att få möjlighet att doktorera vid KTH. Nu protesterar fackförbundet Sveriges ingenjörer mot lönediskriminering:

– Om man är född i ett annat land och får sämre villkor, då är det en diskriminering, säger Inger Gruvman till Dagens eko.

De pakistanska doktoranderna ska gå på stipendier från hemlandet. Enligt ekoredaktionen finns redan idag pakistanska doktorander på KTH inom ramen för ett annat projekt. Dessa avlönas med cirka 8 400 kronor i månaden, knappt hälften av vad en svensk doktorand får ut.

– Vi kräver att de ska få samma lön som svenskfödda ingenjörer när de är doktorander, säger Inger Gruvman.

KTH anser sig inte ha möjlighet att anställa de pakistanska doktoranderna. Att låta den pakistanska staten avlöna dem strider inte mot några svenska lagar och förordningar, uppger Ekot.

– Jag tänker följa svenska lagar och förordningar till hundra procent, säger Anders Flodström, rektor på KTH till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA