Samverkan hindrar felaktiga utbetalningar

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2022-02-16

Myndighetssamverkan mot felaktiga utbetalningar ur välfärdssystemen ledde till att utbetalningar om cirka 850 miljoner kronor förhindrades under förra året. Totalt gjordes 30 000 kontrollutredningar under 2021.

Försäkringskassan samarbetar med Skatteverket och flera andra myndigheter för att förhindra felaktiga utbetalningar och brott mot välfärden. Resultaten för 2021 visar att 30 000 kontrollutredningar genomfördes, varav mer än varannan ledde till någon form av åtgärd. Kontrollerna ledde till att felaktiga utbetalningar på ungefär 850 miljoner kronor förhindrades.

”Utöver att vi totalt sett gör fler kontrollutredningar än någonsin kan vi se att vår samverkan med andra myndigheter ger alltmer resultat. Såväl antal startade utredningar som anmälningar efter upplysningar från andra myndigheter har ökat 2021 jämfört med 2020 och året innan. Det beror framförallt på att det blivit mer fokus för området felaktiga utbetalningar hos alla myndigheter”, förklarar Britt-Marie Hultström, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet är det vanligast att misstänkta oegentligheter kommer till Försäkringskassans kännedom från a-kassan. Det är också vanligt att det är kommunerna, Skatteverket och Polisen som larmar. Under 2021 bidrog Skatteverket till att mer än 54 miljoner kronor förhindrades att felaktigt betalas ut från Försäkringskassan och att nästan 40 miljoner kronor som betalats ut kunde krävas tillbaka.

”För att lyckas med det krävs att vi underrättar varandra om misstänkta felaktigheter. Även vi som inte betalar ut pengar har ett ansvar för att stoppa fel och fusk. Det gör vi genom samverkan”, framhåller Andreas Vestman, som samordnar arbetet vid Skatteverket, i pressmeddelandet.

Om kontrollutredningar 2021  

  • Cirka 30 000 genomförda kontrollutredningar. Sker främst inom bostadsbidrag, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning.
  • Ungefär 53 procent av utredningarna ledde till någon form av åtgärd som avslag, minskad alternativt avbruten ersättning, eller beslut om återkrav.
  • Cirka 1 miljard kronor i felaktiga utbetalningar har krävts tillbaka efter avslutade kontrollutredningar.
  • Cirka 850 miljoner kronor skulle ha betalats ut felaktigt utan de genomförda kontrollutredningarna.
  • Cirka 6 000 polisanmälningar.

Källa: Försäkringskassan

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA