SAS dömt för åldersdiskriminering

ARBETSRÄTT2011-05-05

Det var åldersdiskriminering när SAS sade upp 25 kabinanställda, som fyllt eller skulle fylla 60 år. Nu ska SAS betala 125 000 kronor vardera till dem i diskrimineringsersättning.

Arbetsdomstolen, AD, har avgjort målet mellan SAS och de 25 tidigare anställda, som företrätts av Diskrimineringsombudsmannen, DO. Uppsägningarna innebar enligt AD en tvångspensionering i strid mot rätten att arbeta till 67 års ålder.

”Det är oerhört tillfredställande att domstolen gör samma tolkning som vi och har bedömt att de här personerna har blivit diskriminerade”, skriver Thérèse Östmark, chef för DOs arbetslivsenhet, i ett pressmeddelande.

Våren 2010 beslutade SAS att säga upp 49 kabinanställda på grund av arbetsbrist. Alla uppsagda hade fyllt eller skulle fylla 60 år under uppsägningstiden. DO har fört talan för 25 av dem, varav 20 kvinnor. Uppsägningarna innebar ett avsteg från lagen om anställningsskydd, las. Beslutet grundades på en avtalsturlista som gjorts upp tillsammans med den lokala fackklubben.

Enligt SAS var anledningen till att just denna grupp skulle sägas upp att kabinpersonal som fyllt 60 år har rätt att ta ut sin tjänstepension och att de därmed hade sin försörjning tryggad.

Nu menar AD att SAS syfte, att värna försörjningen för samtliga anställda, i och för sig var berättigat. Men åtgärden är inte lämplig eftersom den i praktiken innebär en tvångspensionering av de 25 personerna i strid med rätten att arbeta till 67 års ålder. SAS och det lokala facket hade ingen möjlighet att avtala bort denna rättighet, oavsett att det fanns en pensionsöverenskommelse, enligt pressmeddelandet.

AD beslutar att SAS ska betala 125 000 kronor till var och en av de 25 kabinanställda i diskrimineringsersättning och allmänt skadestånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA