Seko hotar med strejk på Veolia

SPÅRTRAFIK2014-05-20

I dag varslade Seko om strejk på Veolia som kör åt Öresundstågen. Om parterna inte enas, kan strejk bryta ut 2 juni. Men ST fortsätter med förhandlingarna.

Samtidigt som ST i dag, tisdag, har ännu en förhandlingssittning med Veolia Öresundstågen varslar Seko om strejk.

Seko är enigt med Veolia om att det råder övertalighet, men inte hur stor den är. Dessutom anser Seko att övertaligheten i första hand bör lösas genom att minska antalet timanställda, i stället för att omvandla heltider till deltider.

– Det är där stridens kärna ligger. Vi har försökt förhandla fram lösningar med Veolia och lagt fram olika förslag. Men det har inte fungerat, så det enda som återstod var att varsla om strejk, säger Jens Kvist Christensen, ordförande för Seko på Veolia Öresundstågen.

Varslet omfattar alla Sekos medlemmar på Veolia Öresundstågen och Veolia Snälltåget. De kan gå ut i strejk klockan tre på morgonen 2 juni.

– Det är mer än trehundra medlemmar så det blir en rätt stor strejk, säger Jens Kvist Christensen.

27 maj kommer Seko att träffa Veolia igen för att söka en förhandlingslösning.

Varför gör Seko en annan bedömning av förhandlingsläget än ST och Sacoförbundet TJ?

– Vi har försökt att hitta en förhandlingslösning precis som dem, men det blev försvårat av att ST redan i april gick ut och sade att man absolut inte kunde tänka sig strejk. Det gjorde nog att arbetsgivaren satte sig hårdare på sina ståndpunkter. Det har blivit en splittring och det är ledsamt, säger Jens Kvist Christensen.

STs förhandlingsombudsman Ellen Simonsson betonar att de båda förbunden har försökt samordna sig i förhandlingarna med Veolia.

– Men sedan fanns det frågor där man kom fram till olika lösningar. Om alla fack hade slutit upp bakom vår lösning hade vi tidigare kunnat nå en uppgörelse med arbetsgivaren. Men våra förhandlingar fortsätter i dag och vi ser att vi har lösningarna i sikte.

Men kan inte splittringen spela arbetsgivaren i händerna?

– Jag tror att så länge fackförbunden utifrån sina medlemmar gör sina överväganden kan vi hålla oss starka gentemot arbetsgivaren.

Hör det till god sed att förhandla vidare ensamt när ett annat förbund varslat om strejk?

– Det är god sed att försöka samordna sig. Men här har Seko fattat ett annat beslut än ST och det har vi respekt för.

Hur agerar ST lokalt om det blir strejk?

– Vi analyserar varslet just nu och där är neutralitetsreglerna en del. Men vi vill kommunicera med medlemmarna direkt innan vi går ut i tidningen, säger förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kollektivavtal
Inlagt av Pär Holmén (ej verifierad) mån, 06/02/2014 - 13:52
Det är klart att ST får en förhandlingslösning! Precis som Seko kommer att få det. Och Almega/Veolia. Frågan är ju på vilken nivå. När det sig begav sig kom STs förhandlingslösning kvällen innan Seko-varslet skulle verkställas. SJ/Almega vek sig närmast tortalt. ST hävdade att det var deras förhandlande som gett resultat inte konflikten. Knappt någon trodde dem.

Om det vore förhandlandet i sig som var så viktig kunde ST ju ändå sagt upp avtalet, då innehållet i det hade gällt i 1 år till (om inte ett nytt tecknats).

Nivån på den kommande förhandlingslösningen motsvarar bättre medlemsintresset efter en konflikt, än utan en sådan. När frågan är så här oerhört viktig för bägge parter. Skall man kunna skapa osäkrare anställningsförhållanden och sämre avtal med företagsombildande eller inte?

Det är ju lysande att ST-medlemmarna slipper jobba UTAN att ST behöver ge konfliktersättning. Dessutom till en lägre medlemsavgift.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA