ST säger inte upp spårtrafikavtal

SPÅRTRAFIK2014-04-29

ST kommer inte att säga upp spårtrafikavtalet till sista april. Partsarbetet med ett nytt centralt avtal, som ska skydda mot villkorsdumpningar, går så pass bra att ST vill fortsätta med det.

Det nuvarande avtalet inom bransch spårtrafik är uppsägningsbart till kommande månadsskifte. Orsaken är att parterna har en arbetsgrupp som arbetar med att utveckla en ny typ av centralt kollektivavtal som ska skydda arbetstagarna mot villkorsdumpningar. Sådana har förekommit i samband med övergång av verksamhet från ett bolag till ett annat när en ny operatör vunnit en upphandling.

– Möjligheten att säga upp nuvarande avtal fanns om man inte skulle lyckas komma överens i arbetsgruppen. Men ST anser att arbetet hittills gått så bra att vi inte kommer att säga upp avtalet, säger STs förhandlingsombudsman Ellen Simonsson.

Hon berättar att det nya avtalet kommer att ta hänsyn till sex olika grupper inom branschen: fjärrtrafik, regionaltrafik, godstrafik, lokaltrafik, verkstadsarbete samt städarbete. Hittills har det varit samma regler för alla.

– Vi har hunnit så långt med arbetstiderna på fjärrtrafikområdet att vi ser positivt på fortsättningen. Det finns förtroende för ett fortsatt arbete. Parterna vill åt samma håll, säger Ellen Simonsson.

Samtidigt med arbetsgruppen arbete pågår övertalighetsförhandlingar på Veolia som kör för Öresundståg. Även där är Ellen Simonsson positiv.

– Vi ser förhandlingslösningar. Visserligen kommer det att bli uppsägningar, men vi kan minska antalet deltidstjänster och behålla fler heltidstjänster, säger hon.

I och med att ST inte säger upp spårtrafikavtalet kommer nästa lönerevision att ske 1 juni.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA