Sekretesslagen i ny tappning

SEKRETESS2008-11-04

I vår ska riksdagen ta ställning till en ny, omarbetad sekretesslag. Syftet är att göra lagen lättare att tillämpa.

Mest handlar det om redaktionella ändringar för att göra sekretesslagen mer överskådlig än den är i dag. Lagen ska också bli teknikneutral. Den får namnet Offentlighets- och sekretesslag och offentlighetsfrågorna ges en mer markerad plats i lagtexten.

Sekretessreglerna har förtydligats och lagen är mer systematiskt uppbyggd än i nuvarande lag, förklarar Eva Lenberg på justitiedepartementets grundlagsenhet.

I dag kritiserar Justitieombudsmannen, JO, ofta myndigheter för att allmänna handlingar inte lämnas ut i tid. Förhoppningen är att sekretessprövningar ska kunna göras fortare när regelverket blir mer lättöverskådligt.

Flera remissinstanser har varit skeptiska till att införa en helt ny lag då det kan skapa osäkerhet hos dem som arbetar med nuvarande sekretesslag.

Lagförslaget bygger på ett delbetänkande från Offentlighets- och sekretessskommittén. Den parlamentariskt sammansatta kommittén föreslog också att offentlighetsprincipen skulle omfatta vissa statliga bolag. Man ville också göra förändringar av utrikessekretessen. Men de delarna finns inte med i nuvarande förslag.

Nu behandlas regeringens förslag av lagrådet och enligt tidsplanen ska en ny lag vara införd 1 juli 2009. Först därefter blir det aktuellt för justitiedepartementet att ta ställning till de övriga delarna i Offentlighets- och sekretesskommitténs betänkande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA