Sexteckning motiverar skadestånd

DISKRIMINERING2011-02-16

Arbetsledaren kallade två medarbetare för ”östflickor”. Han skickade dem en teckning med sexuellt innehåll. Arbetsdomstolen dömer Helsingborgs stad att betala skadestånd till de båda kvinnorna.

Två mentalskötare med ursprung i Bosnien respektive forna Sovjetunionen arbetade på ett gruppboende i Helsingborgs stad.

Deras arbetsledare talade under flera år genomgående om kvinnorna som ”östflickorna”. En av dem protesterade: ”Jag har ett namn!”

Arbetsledaren satte dessutom varje jul upp en teckning med sexuellt innehåll som ett slags julhälsning. Bilden ”En sadomasochistisk varelse med erektion” var något som båda kvinnorna tog illa vid sig av.

När de klagade mejlade arbetsledaren hem bilden till dem.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit målet till Arbetsdomstolen. DO hävdar att Helsingborgs stad som arbetsgivare utsatt de båda kvinnorna för etnisk diskriminering, könsdiskriminering samt för en repressalieåtgärd.

Helsingborgs stad har huvudsakligen en annan version av vad som hänt och domstolen går noga igenom vittnesuppgifter och annan bevisning.

Arbetsdomstolen dömer staden att betala 35 000 kronor i allmänt skadestånd till den ena kvinnan och 25 000 kronor till den andra. Beloppen skiljer sig åt eftersom den ena kvinnan drabbats mera direkt av arbetsledarens tillmälen.

Arbetsdomstolen underkänner däremot DOs yrkande att mejlet skulle vara en repressalie för att kvinnorna beklagat sig över teckningen. ”Det har inte varit fråga om några ändrade anställningsvillkor eller på annat sätt försämrade anställningsförhållanden” skriver domstolen i domen. En ledamot är skiljaktig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA