Sida skrotar plan på flytt till Botkyrka

SIDA2020-06-11
Sida behöver inte flytta huvudkontoret till Botkyrka, utan kan börja leta lokaler i en annan förort. Det har regeringen beslutat efter en hemställan från Sida.

Regeringen beslutade i januari 2018 om en större omlokalisering av statliga myndigheter. Den största enskilda flytten gällde Sidas huvudkontor med 500 anställda. Kontoret skulle omlokaliseras från Stockholms innerstad till kranskommunen Botkyrka.

Men Sida har haft problem att hitta lämpliga lokaler i Botkyrka, och skickade en begäran till regeringen om att få bredda sökandet till andra förorter. Regeringen har nu beslutat att ge myndigheten det mandatet.

Enligt regeringen ska omlokaliseringen bidra till den socioekonomiska utvecklingen i lokalsamhället, men inga geografiska begränsningar anges i beslutet.

STs avdelningsordförande Lisbeth Nylund är nöjd med regeringens ställningstagande.

– Vi är alla mycket glada över det här beslutet, som ger oss nya möjligheter. Nu kommer vi att ta krafttag för att lösa detta. Vår förhoppning är att hinna till sommaren 2022, då hyresavtalet går ut.

Sidas överdirektör Marie Ottosson säger till Publikt att hon räknar med att inflyttning i nya lokaler kan ske senast försommaren 2022. Myndigheten kommer att anlita externa konsulter i sökandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.