Bild: Christian Kruse

SJs nya planeringssystem skapar allvarliga arbetsmiljöproblem

SJ2021-12-02

Ett nytt planeringssystem har orsakat schemakaos på SJ. Långa turer, brist på återhämtning och kort framförhållning gör att många i personalen vantrivs. ”Om inte detta löser sig inom kort kommer vi att få se många sjukskrivningar på grund av stress och en ökad personalomsättning” säger Martin Kling Mattiasson, lokalt skyddsombud för ST i Malmö.

SJs nya planeringssystem, som hanterar både tågens tidtabell och de anställdas arbetspass, togs i bruk sista oktober. Sedan dess har det varit kaos, konstaterar lokföraren och det lokala skyddsombudet Martin Kling Mattiasson.

– En rad olika fel i de scheman som systemet producerat har lett till personalbrist på tågen.

Enligt Martin Kling Mattiasson vittnar medlemmarna om ohållbara scheman med antingen jättelånga eller väldigt korta arbetspass, schemaändringar i sista stund och brist på återhämtning.

– Alla anställda är stressade och många pratar om att säga upp sig, säger Martin Kling Mattiasson.

Tillsammans med övriga skyddsombud inom företaget arbetar han med att kartlägga problemen. Hittills har de lämnat in tre 6:6a-anmälningar med begäran om åtgärder från arbetsgivaren.

SJ håller med om att det nya planeringssystemet orsakat allvarliga arbetsmiljöproblem.

– Det är en oerhört besvärlig och ansträngd situation. Vi jobbar nu dag och natt för att lösa detta. Läget har förbättrats något till decemberschemat, men vi är fortfarande långt ifrån att systemet fungerar som det är tänkt, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Enligt Måns Wallin, ledamot i sektionsstyrelsen för ST inom SJ, är det stora problemet att systemet följer kollektivavtalet till punkt och pricka.

– Vi har ett kollektivavtal som innehåller många så kallade ”hårda värden”, till exempel hur lång en rast minst måste vara eller max antal timmar en anställd får jobba i sträck. Innan det nya systemet sattes i bruk fanns det personer involverade i schemaläggningen som tillförde mjuka värden och gjorde schemat mänskligt. Men i det nya systemet finns i dagsläget inga mjuka värden alls, säger han.

Arbetsgivaren bekräftar att det delvis stämmer.

– Vi har inte haft tillräcklig kunskap om vilka parametrar vi behövt lägga in i systemet, säger Tobbe Lundell.

Men att testköra systemet en längre tid hade inte hjälpt, säger han.

– Det här är saker som blivit tydliga först i skarpt läge. Det är otroligt olyckligt att hamnat i den här situationen, men vi hade inte kunnat göra det bättre.

Men på den punkten håller inte skyddsombuden med. Huvudskyddsombudet Olle Blomberg, Seko, menar att situationen hade gått att undvika.

– Det här är ett projekt som pågått i många år. Under resans gång har vi begärt flera riskanalyser som påbörjats. Men flera gånger har arbetsgivaren skjutit upp projektet och då har allt har stannat av. När systemet nu sattes i bruk hade riskbedömningarna inte blivit slutförda, säger han.

Skyddsombuden har heller inte fått den insyn i processen som man krävt, konstaterar han.

– Dialogen med arbetsgivaren har inte alltid varit bra under projekttiden. Efter att vi lämnat in våra 6:6a-anmälningar till arbetsgivaren och ställt krav på dialog har det blivit bättre, vi har en löpande kommunikation och i stort sett dagliga avstämningar. Men tyvärr har arbetsgivaren satt sig i en sits där det är svårt att komma till rätta med problemen inom någon snar framtid.

SJs presschef Tobbe Lundell kan inte svara på när systemet kan börja fungera som tänkt.

– Jag har hört att det pratas om några månader, men exakt när är omöjligt att veta. Det enda vi kan säga är att vi jobbar allt vad vi kan för att lösa problemen så fort som möjligt.

Olle Blomberg tror att systemet kommer att bli bra till slut, men att det kommer att ta tid.

– Frågan är om vi orkar hålla ut till dess.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA