Chef lämnar sitt uppdrag efter SJs planeringsmiss

SPÅRTRAFIKEN2021-12-15
En av SJs högre chefer med ansvar för planering och schemaläggning av personal ombord, har lämnat sin tjänst, rapporterar Ekot. Samtidigt krävs SJ på miljonskadestånd av Mälartrafik för de inställda tågen.

SJs nya planeringssystem, som hanterar både tågens tidtabell och de anställdas arbetspass, togs i bruk sista oktober. Sedan dess har det varit kaos, konstaterade lokföraren och det lokala skyddsombudet Martin Kling Mattiasson i en intervju med Publikt för två veckor sedan. Flera hundra tåg ha ställts in på grund av personalbrist, vilket främst drabbat Mälardalen och Bergslagen. Nu har den ansvariga chefen enligt Ekot lämnat sitt jobb.

”Situationen kräver annan kompetens på flera olika nivåer så vi har gjort lite resursomfördelningsarbete på alla möjliga nivåer i bolaget. Det handlar inte om skuldbeläggande utan om att sätta in de resurser som behövs här och nu på rätt ställe”, säger SJs presschef Tobbe Lundell till Ekot.

Mälardalstrafik, som drabbats hårt, kräver att SJ ska betala miljonbelopp i ersättning och redogöra i detalj för vad som gått fel. Ordförande för Mälardalstrafik, Kristoffer Tamsons, M, lägger ansvaret på regeringen och näringsminister Karl Petter Thorwaldsson personligen:

”Efter en månad av kaos gör man ett bondeoffer, men det löser inte det jag tycker borde lösas – att gå till botten med vad som har hänt, att säkerställa att det inte kommer att ske igen och att vi får en signal från SJs ägare i regeringen att man ser allvarligt på situationen, som ansvarig ägare till SJ”, säger Kristoffer Tamsons till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.