Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Sju ministrar granskas av KU

REGERINGEN2024-03-21

Sju ministrar har kallats till utfrågningar i riksdagens konstitutionsutskott, KU. Anmälningarna gäller bland annat ”Tidölönerna” på Regeringskansliet, trafikkaoset i vintras och lärosätenas oberoende, rapporterar Altinget.

Som Publikt rapporterade redan i december förra året har statsminister Ulf Kristersson, M, anmälts till KU med anledning av det uppmärksammade direktivet om lönesättningen i Regeringskansliet. Direktivet slog fast att lönesättningen skulle premiera de opolitiska tjänstemän som arbetade med frågor som berörs i Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson är kallad till utfrågning 26 april. Ett par veckor tidigare, 11 april, ska utbildningsminister Mats Persson, L, svara på utskottets frågor om regeringens förordnande av ledamöter till styrelser för universitet och högskolor. Det väckte hård kritik från lärosätena när regeringen förra våren kortade mandattiden från tre år till 17 månader.

Flera andra ministrar kommer att kallas till KU, skriver Altinget. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, L, ska svara på frågor som rör tre anmälningar. En av dem gäller hennes sms-konversationer med vd:ar för stora företag, där meddelandena senare raderades. Det var att tumma på offentlighetsprincipen, anser Vänsterpartiet, som anmälde händelsen.

Även finansminister Elisabeth Svantesson, M, klimat- och näringsminister Ebba Busch, KD, utrikesminister Tobias Billström, M, och infrastrukturminister Andreas Carlson, KD, ska svara på frågor från KU. För Andreas Carlsons del handlar det om problemen i trafiken på vägar och järnvägar i vintras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA