Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Statsministern KU-anmäls för ”Tidölöner”

REGERINGSKANSLIET2023-12-05

Nyheten att tjänstemän på Regeringskansliet som arbetar för att genomföra Tidöavtalet ska premieras lönemässigt har fått oppositionen att reagera. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill nu att konstitutionsutskottet granskar statsminister Ulf Kristersson och styrningen av Regeringskansliet.

Beskedet att statsminister Ulf Kristersson anmäls till konstitutionsutskottet kom på en gemensam presskonferens där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet deltog.

Bakgrunden till anmälan är att Dagens Nyheter avslöjat att opolitiska tjänstemän vid Regeringskansliet som arbetar med att genomdriva Tidöavtalet kan komma att få högre lön. Detta framgår i direktiven för den årliga lönerevisionen.

”Det här har allvarligt skadat förtroendet för statsapparaten”, sade Patrick Björk, S, under pressträffen.

Partierna vill att konstitutionsutskottet granskar statsminister Ulf Kristerssons styrning av Regeringskansliet och om lönedirektiven följer regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet.

”Att tillfälliga politiska prioriteringar ska avgöra löneökningen för en enskild opolitisk tjänsteperson strider mot hela tanken om hur den svenska statsförvaltningen ska fungera”, sade Amanda Lind, MP, i samband med pressträffen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA