Anställda som genomför Tidöavtalet kan få högre lön

REGERINGSKANSLIET2023-11-30

De opolitiska tjänstemän vid Regeringskansliet som arbetar med att genomföra Tidöavtalet kan enligt nya direktiv få större löneökningar än andra anställda, skriver Dagens Nyheter. ”Vi blev väldigt överraskade”, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar till tidningen.

Nästan 5 000 anställda arbetar på Regeringskansliet. De allra flesta tjänstemän är opolitiskt tillsatta och behåller sina anställningar oberoende av vilka partier som sitter i regeringen. Enligt de kollektivavtal som gäller är lönesättningen individuell och differentierad och lönen ska baseras på personernas kunskap, kompetens, erfarenhet och resultat.

Under den pågående lönerevisionen på Regeringskansliet har förvaltningschefens kansli skickat ut ett direktiv för revisionen till chefer på departementen, som föreskriver att anställda som arbetar med att genomdriva Tidöavtalets politik ska prioriteras lönemässigt, rapporterar Dagens Nyheter:

”Arbetsgivaren avser i detta särskilt uppmärksamma skickliga medarbetare som arbetar inom delar av Regeringskansliet där kompetensförsörjningen bedöms som särskilt viktig för att uppnå verksamhetens mål och krav och för att biträda regeringen i genomförandet av sina politiska prioriteringar som de kommer till uttryck i regeringsförklaringen och Tidöavtalet”, står det enligt tidningen i direktivet.

STs uppfattning är att löneprocessen färdigförhandlades mellan de lokala parterna tidigare i höst. Där ingick ingen politisk prioritering. Formuleringen om Tidöavtalet har enligt Dagens Nyheter lagts in i efterhand.

”Plötsligt kom nya prioriteringar som inte har diskuterats mellan fack och arbetsgivare. Det är oklart varifrån dessa kom, men det finns en tydlig uppfattning om att detta kom från politiskt håll och inte från arbetsgivarens håll”, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA