Sjuka flyttas till Arbetsförmedlingen

SJUKREGLER2009-12-10

Trots kritikstorm från opposition, fackföreningar och sjukskrivna har riksdagen fullföljt reformen av sjukförsäkringen. Under nästa år utförsäkras 54 000 långtidssjuka och förs över till Arbetsförmedlingen.

Förslaget aviserades i budgetpropositionen i september och är en följd av den bortre gräns som infördes i sjukförsäkringen 2008. De utförsäkrade ska nu enligt regeringen få hjälp att komma tillbaka till arbetslivet genom ett särskilt arbetsmarknadsprogram. Sjukpenningen eller sjukersättningen (tidigare förtidspension) byts ut mot aktivitetsstöd.

Fackliga organisationer har dock framhållit att inga pengar finns avsatta för medicinsk rehabilitering av de långtidssjuka. Dessutom kommer vissa utförsäkrade få så låg ersättning att de blir beroende av socialbidrag. De som inte uppfyller villkoren för ersättning från a-kassan får endast 223 kronor om dagen, 4 906 kronor i månaden. Andra riskerar att bli helt utan.

Försäkringskassan bedömer att 16 000 personer kommer att föras över till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet. Under hela nästa år väntas 54 000 människor bli av med sin sjukpenning eller sjukersättning.

Några få långtidssjuka kommer att vara kvar hos Försäkringskassan och få sjukpenning. Undantagen är de som behöver omfattande vård på sjukhus eller i hemmet, de som saknar verklighetsuppfattning och de som riskerar att bli allvarligt sämre om de arbetar eller deltar i Arbetsförmedlingens program.

Den som haft tidsbegränsad sjukersättning och blir sjuk under Arbetsförmedlingens introduktionsprogram kan inte få tillbaka sjukersättningen. Man har inte heller rätt till sjukpenning förrän efter en karenstid på tre månader, enligt riksdagens beslut. Det är ändå en mildring jämfört med vad som gällt sedan 1 juli 2008 – för närvarande kan man över huvud taget inte återfå sin sjukpenninggrundande inkomst och sjukpenning i en sådan situation.

Men de som varit sjuka så länge att de saknar sjukpenninggrundande inkomst kan inte få sjukpenning, vare sig under eller efter introduktionsprogrammet. De blir hänvisade till kommunens socialtjänst.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA