Sjukfrånvaron i staten minskar

MYNDIGHETER2011-05-16

Sjukfrånvaron i staten fortsatte att sjunka under förra året, visar en sammanställning från Statskontoret. Den minskade för både kvinnliga och manliga medarbetare i staten.

I genomsnitt var sjukfrånvaron på myndigheterna 2,9 procent av arbetstiden, en minskning med 0,2 procentenheter jämfört med år 2009. Under de senaste femåren har sjukfrånvaron sjunkit med 0,3 procentenheter per år i genomsnitt.

Sex av tio myndigheter hade samma eller lägre sjukfrånvaro år 2010 och fyra av tio hade högre sjukfrånvaro år 2010 än under 2009.

Kvinnors sjukfrånvaro är fortfarande högre än männens och minskningstakten har avtagit. Kvinnor var frånvarande 3,8 procent av arbetstiden, medan männens frånvaro låg på 1,9 procent. Skillnaden mellan könen återspeglas också på den genomsnittliga sjukfrånvaron inom olika verksamhetsområden. Myndigheter inom Försvaret har den lägsta totala sjukfrånvaron (1,7 procent) och de inom Socialt skydd inklusive hälso- och sjukvård har den klart högsta (4,5 procent).

Tio-i-topp

Det här är de statliga myndigheter som hade högst sjukfrånvaro under 2010, mätt i procent av den tillgängliga arbetstiden.

1. Överklagandenämnden för studiestöd 11,0

2. Patentbesvärsrätten 7,7

3. Statens haverikommission 6,9

4. Statens jordbruksverk 6,8

5. Formas 6,4

6. Statens institutionsstyrelse 6,3

7. Talboks- och punktskriftsbiblioteket 5,7

8. Arbetsdomstolen 5,6

9. Diskrimineringsombudsmannen 5,5

10. Rymdstyrelsen 5,2

       Datainspektionen 5,2

       Statens veterinärmedicinska anstalt 5,2

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA