Sjukskriven polisanställd döms för bidragsbrott

POLISEN2021-09-29
En kvinna som var sjukskriven från sitt arbete på Polisen jobbade samtidigt för flera andra arbetsgivare, något som hon undanhöll från Försäkringskassan. Nu döms hon för bidragsbrott.

I nästan två års tid, från hösten 2017 till sommaren 2019, fick kvinnan, som då var sjukskriven från sin tjänst som utredare på Polisen, sjukpenning från Försäkringskassan. Samtidigt jobbade hon på flera andra arbetsplatser, vilket hon aldrig berättade för Försäkringskassan. Tvärtom intygade kvinnan att hon inte arbetade.

Nu dömer tingsrätten henne för 18 fall av bidragsbrott. Enligt åklagaren i målet betaldes drygt 128 000 kronor felaktigt ut till kvinnan från Försäkringskassan. Myndighetens ursprungliga återkrav låg på 242 000 kronor. 

Kvinnan har medgivit att hon har varit grovt oaktsam. Enligt domen i tingsrätten säger hon sig inte ha förstått att hon skulle fylla i alla sina inkomster och arbetsgivare när hon ansökte om ersättning.

Enligt rätten har dock kvinnan agerat med uppsåt och hon döms därför till villkorlig dom och 11 000 kronor i dagsböter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.