Ska undersöka effekter av stillasittande

ARBETSMILJÖ2022-08-25
Nu ska en svensk forskare undersöka sambandet mellan stillasittande och minnesbesvär. Det är AFA Försäkring som delar ut ett stipendium till Patrik Wennberg vid Umeå universitet för ett treårigt forskningsprojekt.

Tidigare forskning på området har visat på en koppling mellan stillasittande och kognitiva problem, som till exempel minnesbesvär eller högre risk att utveckla demenssjukdomar.

Studierna på området är få, men nu har forskaren Patrik Wennberg vid Umeå universitet fått ett stipendium från AFA Försäkring på 3,5 miljoner kronor för att undersöka sambanden mellan stillasittande arbete, rörelsepauser, blodsockeromsättning och kognitiv dysfunktion.

Stillasittande påverkar blodsockeromsättningen. När musklerna inte används tar de upp mindre blodsocker, vilket ökar risken för att utveckla diabetes. Det är därför personer med stillasittande arbeten rekommenderas att röra på sig med jämna mellanrum.

”Forskning visar att störd blodsockeromsättning i form av diabetes ökar risken att utveckla kognitiva problem. Det kan vara allt från lindriga minnesbesvär i medelåldern till förhöjd risk att utveckla demenssjukdomar. Vi vill studera kopplingen mellan att sitta stilla mycket och risken att utveckla den här typen av kognitiva nedsättningar”, kommenterar Patrik Wennberg i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.