Skadestånd vid felaktig upphandling

UPPHANDLING2010-06-04

Myndigheter som genomför upphandlingar utan att följa regelverket kommer att kunna dömas till skadestånd. Det följer av riksdagens beslut om ändringar i lagen om offentlig upphandling.

Från 15 juli gäller de nya regler om offentlig upphandling som riksdagen beslutat om. Myndigheter som kringgår reglerna om offentlig upphandling kan dömas till skadestånd med upp till tio miljoner kronor. Skadeståndet ska utgöra högst tio procent av värdet av kontraktet.

Samtidigt införs en spärr som gör att det måste gå 10 eller 15 dagar mellan beslut i en upphandling och undertecknande av avtal. Syftet med spärren är att hindra att en myndighet ingår avtal för att förhindra en överprövning.

Den nya lagen innebär också att det införs en tydlig gräns för hur stora belopp en direktupphandling utan föregående annonsering får omfatta. Om en myndighet gör en direktupphandling i strid med regelverket kan beslutet upphävas av förvaltningsdomstol.

Oppositionen – S, V och MP – ville bland annat införa ett krav på att företag ska ha tecknat kollektivavtal för att kunna vinna en upphandling, men det röstades ned av riksdagsmajoriteten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av T (ej verifierad) fre, 06/18/2010 - 15:41
Oppositionen bör kanske ta del av EU-domstolens avgöranden som innebär förbud mot krav på kollektivavtal. Det finns således inga som helst möjligheter för den svenska regeringen att göra något åt detta. Annat än via EU-parlamentet.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA