"Skämt" om muta gav löneavdrag

MIGRATIONSVERKET2019-03-15

En anställd på Migrationsverket skrev i ett mejl till en sökande att hen skulle betala 100 000 kronor för att få hjälp av en handläggare. Chefen ville ge den anställde sparken men myndighetens personalansvarsnämnd nöjde sig med löneavdrag.

”Det finns ingen handläggare. Om Du ger mig 100 000 kr så ska jag se till att ge dig en”. Så svarade en kundtjänstmedarbetare på Migrationsverket i ett mejl till en person som vill få hjälp med sitt ärende.

I en anmälan skriver den anställdes avdelningschef att hen bör skiljas från sin anställning. Den anställde ångrar sig men hävdar att raderna skrevs på skämt till en kollega och att tanken var att radera meningarna efter att ha visat dem, enligt anmälan.

Kollegan uppger sig dock inte minnas händelsen alls, skriver chefen i anmälan.

Personalansvarsnämnden anser att förseelsen är värd mer än en varning men att det räcker med ett löneavdrag på 25 procent under 15 dagar. I sitt beslut skriver nämnden att förseelsen visserligen är allvarlig, men att nämnden i sitt beslut tagit fasta på att den anställde erkänt och ångrar sig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA