Skarp kritik mot arbetsförmedlingarna

A-KASSA2006-04-27

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, är mycket kritisk till hur arbetsförmedlingarna anvisar lediga platser. Bara en procent av de arbetslösa får jobb, enligt en färsk rapport.

IAF anser att både Ams och arbetsförmedlarna i första hand ser anvisning som en service till arbetsgivare och arbetssökande. Enligt IAF ska anvisningar i första hand användas som ett verktyg för att hindra missbruk av a-kassa.

Enligt en undersökning IAF gjort blev fjorton procent av de arbetssökande anvisade ett ledigt arbete under mars 2005. Av dessa anvisningar ledde sju procent till att den arbetssökande fick en anställning. Totalt är det enligt IAFs sätt att räkna alltså bara en på hundra arbetslösa som får nytt jobb genom anvisning.

Dessutom anvisar arbetsförmedlingarna oftast platser på hemorten, trots att reglerna för a-kassa säger att man efter 100 ersättningsdagar måste ha särskilda skäl för att begränsa sitt arbetssökande till hemorten. 93 procent av de anvisade platserna låg inom 90 minuters resväg från hemmet, enligt IAFs kartläggning. Sju av tio anvisade arbeten låg närmare än en halvtimme hemifrån.

Det är också stora lokala skillnader mellan arbetsförmedlingarnas sätt att använda anvisningar. 20 procent av kontoren anvisade mindre än 1 av 20 sökande medan 20 procent av kontoren anvisade mer än var fjärde.

Ams vänder sig i ett pressmeddelande emot påståendet att bara en procent får jobb genom arbetsförmedlingen. Enligt Ams statistik fick 52 170 arbetslösa jobb i mars 2005. Knappt en av tio av dessa fick jobb genom anvisning. Av de 41 717 lediga jobb som anmäldes till arbetsförmedlingen i mars 2005 gick 4 488 till personer som anvisats anställning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA