Skarp KU-kritik mot departement

ÖPPENHET2013-01-30

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, kritiserar utrikesdepartementets sätt att sköta sitt diarium. Hanteringen strider mot offentlighets- och sekretesslagen, anser ett enigt KU.

För fyra år sedan slutade utrikesdepartementet att diarieföra inkomna och upprättade handlingar. Därmed saknas den allmänhetens insyn som ska finnas enligt grundlagen, skriver Riksdag & Departement, R&D. I praktiken har det lett till att departements handlingar inte varit allmänt tillgängliga de senaste fyra åren:

”Det är en helt oacceptabel ordning att en central myndighet som UD inte följer reglerna. Bristen är så allvarlig så att vi ger så pass allvarlig kritik”, säger konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson, MP, till tidningen.

KU slår fast att rätten att ta del av allmänna handlingar är av central betydelse för opinionsbildningen, för debatt och för insyn i och kontroll av myndigheternas verksamhet. Enligt lagen ska handlingar registreras i ett diarium, där det framgår när handlingen kom in till myndigheten eller när den upprättades. Dessutom ska uppgifter om avsändare eller mottagare ingå, och information om vad handlingen handlar om.

KU tog ett eget initiativ att granska tillgängligheten av allmänna handlingar på flera enheter inom regeringskansliet för ett år sedan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA