Skarpare pandemiregler utreds

CORONA2021-09-01
Regeringen vill ha skarpare redskap för att hantera framtida pandemier. En kommande statlig utredning ska bland annat överväga möjligheter till utegångsförbud och förbud mot folksamlingar.

Vid sitt sammanträde på torsdag kommer regeringen att ge direktiv till den särskilde utredaren Lars Hedengran att utreda svensk pandemiberedskap. I uppdraget ingår att se över smittskyddslagen och analysera behovet av nya bestämmelser inför framtida pandemier.

”Genom att tillsätta den här utredningen tar vi vara på erfarenheterna från covid-19-pandemin och stärker samhällets förmåga att hantera framtida pandemier eller epidemier”, förklarar socialminister Lena Hallengren, S, i ett pressmeddelande.

Utredningen ska bland annat se över behovet av en möjlighet att införa utegångsförbud och att begränsa folksamlingar för att minska risken för smittspridning vid nya sjukdomsutbrott. Bestämmelserna om testning och smittspårning ska också ses över, för att regelverket ska bli bättre vid en situation där behovet ökar kraftigt. Regeringen vill också ha förslag till hur man kan koppla tillsyn och eventuella sanktioner till den enskildes skyldighet att förebygga smittspridning.

”Under pandemin har jag varit involverad och delaktig i allt lagstiftningsarbete som rör pandemihanteringen. De erfarenheterna blir viktiga i arbetet med att ta fram en ny smittskyddslag som är anpassad inför framtida pandemier”, betonar den särskilde utredaren Lars Hedengran.

Lars Hedengran är rättschef vid socialdepartementet och väl införstådd med frågeställningarna. I hans utredningsuppdrag ingår också extraordinära smittskyddsåtgärder, som provtagning vid inresa till Sverige och tillfälliga regionala reseförbud inom Sverige. Han ska också se över reglerna för smittbärarpenning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.