Skärper lag mot hatbrott på nätet

INTEGRITET2016-02-03

Det ska bli straffbart att sprida integritetskänsliga bilder och andra uppgifter på nätet, om den som berörs kan drabbas av kännbar skada. Det föreslår regeringens utredare Gudrun Antemar.

Uppdraget till utredningen var att stärka skyddet mot näthat och andra integritetskränkningar på nätet, och samtidigt värna yttrandefriheten. I en debattartikel i Dagens Nyheter där förslagen presenteras framhåller lagmannen Gudrun Antemar att hon och utredningens experter har varit eniga om den balansgången.

Ett av förslagen är att exempelvis spridning av nakenbilder och uppgifter om en persons hälsotillstånd ska kunna vara straffbar. Men om spridningen varit ”försvarlig” ska den inte bestraffas, vilket bland annat gäller om det finns ett tydligt allmänintresse att uppgifterna sprids.

Gudrun Antemar vill också utvidga begreppet olaga hot till att omfatta hot om integritetskränkningar på nätet. Även brottet ofredande vidgas. Den som skapar hatsidor och säger att någon borde dö eller skadas ska kunna dömas för ofredande.

När det gäller förtal föreslås att en omfattande spridning av nedsättande uppgifter, till exempel på internet, kan leda till att förtalsbrottet bedöms som grovt. Och till skillnad från i dag ska den som blir grovt förtalad kunna få brottsskadeersättning.

Ytterligare förslag rör ansvaret för samtalsforum på nätet, i lagen kallade elektroniska anslagstavlor. Enligt dagens regler måste den som driver till exempel en blogg, en chatt eller ett öppet Facebookkonto övervaka inläggen och ta bort sådant som innebär uppenbar uppvigling eller hets mot folkgrupp. Gudrun Antemar föreslår även här en utvidgning. De som tillhandahåller elektroniska anslagstavlor får ett ansvar att plocka bort meddelanden som uppenbart innebär olaga hot eller integritetsintrång.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Integritet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA