Skärpta åtgärder mot terrorism

EU2006-08-18

EU-kommissionen förbereder förslag till nya åtgärder för att höja säkerheten mot terrorism. Förslagen diskuterades på ett toppmöte mellan sex justitieministrar i London.

Mötet var sammankallat som en följd av de terrorplaner som avslöjades i Storbritannien förra veckan. Enligt Franco Frattini, EU-kommissionär med ansvar för rättsliga frågor, tänker kommissionen bland annat föreslå åtgärder avsedda att lättare upptäcka sprängmedel.

 

Det gäller inte minst flytande sprängmedel, vilket bland annat kan leda till ett förbud mot att medföra drycker och andra vätskor ombord på flygplan.

 

Enklare utbyte av information om passagerare på passagerarlistorna och hårdare agerande mot webbplatser som uppmuntrar terrorism kommer också att föreslås. Mer kontroversiellt är förslaget om att imamer ska utbildas i ”europeiska värderingar”.

 

”Vi vill ha en europeisk islam och det är viktigt att inte bara visa de muslimska samfunden att vi fullt ut respekterar andra religioner. Vi vill också att de ska respektera nationella lagar, europeiska lagar och de grundläggande fri- och rättigheterna, framför allt rätten till liv.”, sade Frattini.

 

I mötet deltog justitieministrarna från Storbritannien och Finland, EUs nuvarande ordförandeland, samt Tyskland, Portugal, Slovenien och Frankrike. De fyra senare är de kommande årens ordförandeländer. Förutom Franco Frattini deltog också Gijs De Vries, EUs samordnare för bekämpande av terrorism.

 

EU-kommissionen kommer vid ett informellt möte med justitieministrarna i Tammerfors i september att lägga fram konkreta förslag till åtgärder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA