Skärpta regler för register föreslås

INTEGRITET2010-04-22

Alliansens arbetsgrupp för rättsfrågor vill att det ska bli lättare att få skadestånd när staten kränker den personliga integriteten. De vill också ha skärpta registerregler.

De fyra regeringspartiernas talespersoner i rättsfrågor står bakom det gemensamma förslaget om ökat skydd för den personliga integriteten. Förslaget har tagits fram av justitieminister Beatrice Ask, M, Johan Pehrson, FP, Inger Davidson, KD, och Johan Linander, C. Enligt förslaget ska det räcka med ett telefonsamtal från den enskilde för att få reda på vilka uppgifter som finns i olika register. Det ska också bli lättare att få skadestånd från staten om man utsätts för en kränkning.

– Vi vill göra lagstiftningen mycket tydligare så att enskilda vågar vända sig mot myndigheter som har begått fel, säger Johan Linander till Svenska Dagbladet, SvD.

Allianspartierna utlovar också en registerrevision om de vinner valet. Det finns uppskattningar som visar att varje svensk finns med i 100 till 150 register i genomsnitt. Johan Linander säger till SvD att ingen egentligen vet hur många register det finns:

– Många medborgare har inte ens en aning om att registren finns och hur man ska gå till väga för att själv kunna kontrollera vad de innehåller.

Enligt arbetsgruppens förslag ska det räcka med en kontakt med Datainspektionen för att få fram information från samtliga register.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA