Skattehandläggare jobbade i kalsonger – kan sparkas

SKATTEVERKET2023-02-08

En anställd på Skatteverket ska olovligen ha vistats på kontoret på kvällar och helger, flera gånger endast iklädd kalsonger. Mannen ska även ha gjort otillåtna slagningar i verksamhetssystemet. Nu ska personalansvarsnämnden avgöra om han kan jobba kvar.

I en anmälan till myndighetens personalansvarsnämnd beskriver den anställdes chef hur skattehandläggaren under lång tid betett sig nonchalant och olämpligt mot chefer och kollegor.

Medarbetare vittnar om att de vid olika tillfällen har träffat mannen på kontoret på kvällstid, och att han då enbart har haft kalsonger på sig. Mannen ska även ha uppträtt otrevligt och spridit ut kläder och hygienartiklar i lokalerna.

Trots att chefer har påtalat problemen och tillrättavisat mannen flertalet gånger sedan 2014 har han fortsatt att vistas på kontoret efter sin arbetstid, ibland tillsammans med sin hund som inte får vara i lokalerna.

Enligt anmälan har mannens beteende påverkat arbetsmiljön och gjort att kollegor känt obehag inför att vara på jobbet utanför ordinarie arbetstid. Även anställda på andra myndigheter och kunder har upplevt mannen som otrevlig.

Enligt anmälan ska mannen dessutom ha gjort 160 otillåtna slagningar i verksamhetssystemet de fem senaste åren. Flera av dem är gjorda på kvälls- och helgtid utanför mannens arbetstid. Mannens ska också ha misskött sina arbetstider och sin tidrapportering.

Mannens agerande riskerar att skada förtroendet för Skatteverket, anser arbetsgivaren, som menar att han inte längre kan arbeta kvar på myndigheten. Att behöva påtala för en anställd att hen ska ha kläder på sig på kontoret är orimligt, skriver den ansvarige chefen.

Nu ska myndighetens personalansvarsnämnd avgöra om mannen ska skiljas från sin anställning och om han ska åtalsanmälas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA