Skattekontor ville stoppa politiker

SKATTEN2007-06-18

Riksdagsledamoten Raimo Pärssinen var inte välkommen när han ville besöka nedläggningshotade skattekontor i Hälsingland. Nu anklagar han regionskattechefen för att ha försökt portförbjuda honom.

– Jag har aldrig varit med om något liknande! säger en arg Raimo Pärssinen, som sitter i riksdagens skatteutskott.

Orsaken till att han ville besöka kontoren var Skatteverkets planer på att centralisera verksamheten och göra om skattekontor till serviceställen. Raimo Pärssinen är kritisk till omorganisationen, som enligt honom är toppstyrd och går för fort. Han hade därför bokat tid med personalen på kontoren i Ljusdal och Bollnäs till i början av juni.

Men Maria Carlsson, chef för Skatteverkets Mittregion, försökte per telefon förbjuda honom att besöka skattekontoren och hänvisade till generaldirektör Mats Sjöstrand. Enligt Raimo Pärssinen hade hon sagt att hon skulle låsa dörren om han åkte dit.

– Jag blev förbannad och sade till henne att jag i så fall skulle rycka i porten och ha media med mig! När jag kontaktade Mats Sjöstrand ansåg också han att jag borde vänta med mitt besök till i höst.

Olämpliga former

I en debattartikel i Arbetarbladet anklagar han skattecheferna för att vilja tysta personalen och för att ha varit dåliga på att informera om omorganisationen. Marie Carlsson tillbakavisar anklagelserna.

– Jag känner inte igen mig i den hårda beskrivningen han ger i media, säger hon. Jag har full respekt för politiskt arbete men här är det fråga om formerna för besöket.

Det är olämpligt, anser hon, att en riksdagsman bara aviserar att han ska komma. Enligt henne har Raimo Pärssinen sagt: ”Jag är politiker, jag vill bilda opinion”.

– Jag har förklarat att han inte får ha opinionsbildande möte på arbetsplatsen på betald arbetstid. Det måste ske på annan plats. Men jag har erbjudit honom att komma vid annat tillfälle och träffa personalen.

Efter händelsen har Raimo Pärssinen besökt skattekontoret i Sandviken. Men det har inte fått honom att ändra uppfattning om Skatteverkets omorganisation eller det sätt på vilket denna utförs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA