Skatteverket förväntar sig att få in betydligt fler ansökningar än de 17 000 stycken som kom in under finanskrisen 2008, då en liknande möjlighet till anstånd med företagsskatten infördes.

Skatteverket inrättar egen resebyrå

SKATTEVERKET 2020-09-23
En dom från EU-domstolen gör att Skatteverket inte längre kan lägga ut bokningen av de anställdas resor externt. Därför bygger myndigheten nu upp en egen resetjänst, rapporterar Computer Sweden.

Hittills har Skatteverket använt en upphandlad tjänst för att sköta personalens tjänsteresor. När avtalet löper ut kommer myndigheten inte att genomföra någon ny upphandling, skriver tidningen. Skatteverket kommer i stället att bygga upp sin egen resebyrå med egna anställda och en ny modell för att boka resor.

Anledningen är den så kallade Schrems II-domen i EU-domstolen från i somras. I domen ogiltigförklarade domstolen det avtal, Privacy Shield, som skyddat personuppgifter som överförs mellan EU och USA. Avtalet har varit grundvalen för en automatiserad och förenklad process för både leverantör och beställare. I och med att det så kallade Privacy Shield har upphävts faller ansvaret för personuppgifterna tillbaka på organisationerna själva.

Enligt Skatteverkets interninformation har ambitionen varit att hålla ihop hanteringen av myndighetens resor, skriver tidningen:

”Det har visat sig att en sådan sammanhållen lösning endast tillhandahålls av resebyråer som överför stora mängder data till USA om resorna. Denna data är till stor del personuppgifter och då gäller EUs dataskyddsförordning”, skriver Skatteverket enligt tidningen på sitt intranät.

Myndigheten informerar också att avsikten är att en ny intern lösning ska finnas på plats senast vid årsskiftet. I beslutet ingår att inrätta egna system och anställa nya medarbetare, skriver Computer Sweden.

”Vi har väldigt mycket personuppgifter. Det är en stor myndighet och vi gör många resor under lång tid. Det var inte rättsligt möjligt att lägga ut det till någon av resebyråerna” säger Daniel Melin, moln- och datacenterstrateg vid myndigheten, till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.