Skidstjärna nekades bli polis – nu griper JämO in

POLISEN2006-10-17

JämO anklagar polisen i Jämtland för könsdiskriminering. Det handlar om löner, om ST-medlemmen Gunilla Mälberg och om den forna skidstjärnan Antonina Ordina.

Av:  Mikael Silberstein

JämO stämmer polisen i Jämtland för att ha diskriminerat Antonina Ordina när hon underkändes som polisaspirant. Enligt JämO ställdes det högre krav på henne än på andra aspiranter för att hon är kvinna och för att hon är från Ryssland.

Samtidigt granskar JämO en kartläggning av lönerna som polisen i Jämtland gjort. Där har olika arbetsuppgifter värderats och löneskillnader motiverats.

Tjänar 5 000 kronor mindre

Bakgrunden är en anmälan om lönediskriminering från Gunilla Mälberg, civilanställd ST-medlem vid polisen i Östersund. Hon utreder kvinnofridsbrott och anmälde polismyndigheten till JämO 2004.

Gunilla Mälberg arbetar direkt under åklagare. Hennes kollegor, som är utbildade poliser, får omkring 5000 kronor mer i månaden. Hon har gått en 20 veckors utbildning på polishögskolan. En utbildning som är fullt jämförbar med vad poliserna lär sig om brottsutredningar på polishögskolan, enligt Gunilla Mälberg.

Inom polismyndigheten i Jämtland är de civilanställda utredarna kvinnor. Gunilla Mälberg anser att hennes arbetsuppgifter är tuffa och att hon borde hänga med lönemässigt.

–Jag är övertygad om att min lön skulle vara högre om jag var man. Det känns väldigt orättvist. Jag har klivit in på ett område som varit avsett för poliser.

»Vi ska lyssna på JämO«

Nu hoppas hon att arbetsvärderingen ska leda till att civilanställda och polisers arbetsuppgifter jämställs och att löneskillnaderna minskar.

Lars Ericsson är stabschef vid polisen i Östersund. När det gäller Antonina Ordina konstaterar han att en polisaspirant underkänts och att myndigheten inte anser att den har gjort något fel.

–På lönesidan har vi gjort en arbetsvärdering. Vi ska lyssna på JämOs synpunkter när de kommer. Men skillnader i lön mellan poliser och civilanställda kan motiveras med utbildning, erfarenhet och större befogenheter för poliser.

Gunilla Mälberg anmälde polismyndigheten till JämO 2004.<br>Foto: KARL-ÅKE NILSSON
Gunilla Mälberg anmälde polismyndigheten till JämO 2004.<br>Foto: KARL-ÅKE NILSSON

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA