Skillnaden mellan könen består

GÖTEBORG2003-12-02
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor består vid Göteborgs universitet. I genomsnitt är kvinnornas löner 83 procent av männens.

Uppgifterna finns i en handlingsplan för jämställda löner och anställningsvillkor vid Göteborgs universitet.

I denna ingår en kartläggning av lönerna både före och efter lönerevisionen förra året.

Efter lönerevisionen 2001 hade kvinnorna fortfarande i medeltal 83 procent av männens löner.

Minst är löneskillnaderna på universitetsbiblioteket där män och kvinnor tjänar lika mycket, medan de är störst på Sahlgrenska akademin.

Mest anmärkningsvärt är att man inte hunnit längre med att få jämställda löner, tycker Eva Sjögren, sektionsordförande inom ST-ATF.

– Men man måste var försiktig när man tolkar dessa uppgifter, betonar hon. Vi vet inte om det är sakliga eller osakliga skillnader, eftersom man bara jämfört befattningsbenämningar och inte arbetsuppgifter.

Kartläggningen är bara ett embryo till vad som ska bli en mer ingående undersökning. Enligt Eva Sjögren ska universitetet utarbeta ett utvärderingsinstrument  så att man kan göra riktiga jämförelser.

Detta är första gången en så omfattande undersökning görs vid Göteborgs universitet. Den omfattar nära 5 000 anställda, av vilka kvinnorna utgör 57 procent. STs medlemmar finns bland alla kategorier anställda.

I korthet

Lönekartläggningen vid Göteborgs universitet visar att kvinnors löner i genomsnitt är 83 procent av männens. Det finns också en horisontell könssegregering med stora mans- och kvinnodominerade grupper och en vertikal segregering – ju högre upp i hierarkin desto fler män.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.