»Skillnader i avgift ger inte lägre arbetslöshet«

A-KASSAN2008-02-05

Förslaget att öka skillnaderna i avgift mellan olika a-kassor leder inte till lägre arbetslöshet, anser TCO och Sveriges a-kassor. I stället kommer medlemsflykten från de dyraste kassorna att öka.

Det finns inga belägg för regeringens tanke att högre avgift i a-kassor med hög arbetslöshet skulle bidra till lägre arbetslöshet, framhåller TCO och SO, a-kassornas samorganisation, i sina remissvar. Hypotesen är att facken då bromsar sina lönekrav, vilket i förlängningen skulle sänka arbetslösheten.

Ofta möjligt byta a-kassa

Men enligt TCO och SO styrs arbetslösheten av många andra faktorer, som branschkonjunkturer, säsongsvariationer och möjligheterna att få heltidsjobb. I yrken med de högsta avgifterna, fiskare, musiker och teaterverksamma, saknas många gånger traditionella anställningar och löneavtal att påverka.

Dessutom kan man ofta välja kassa. Högskoleutbildade skådespelare och musiker kan exempelvis byta till akademikernas billigare a-kassa, en tendens som redan är märkbar.

Nej till fler karensdagar

TCO och SO säger också nej till ytterligare två karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen och kräver att sjuka och förtidspensionerade ska slippa arbetslöshetsavgiften. SO varnar för att de nya månadsvisa variationerna i avgiften leder till att det blir omöjligt för arbetsgivare att administrera den genom löneavdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA