Skogsstyrelsen häver köpstopp

SKOGSSTYRELSEN2019-12-17
Skogsstyrelsen upphäver sitt stopp för inköp av sågar från tillverkaren Stihl, sedan företaget beslutat dra in den kalender med lättklädda kvinnor som föranledde det tidigare köpstoppet, skriver Dagens Nyheter.

Ledningen för den tyska sågtillverkaren Stihl i Tyskland har beslutat att den omdebatterade kalendern ska sluta tillverkas. Samtidigt stoppas distributionen av den redan tryckta kalendern för 2020, skriver Dagens Nyheter.

Skogsstyrelsen beslutade förra veckan att stoppa alla inköp av produkter från Stihl som en reaktion på bolagets marknadsföring. Enligt Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist motverkar den sexistiska marknadsföring som förekommer från företag i skogsbranschen myndighetens ansträngningar att öka jämställdheten inom skogsnäringen.

Jari Heiskanen, marknadschef för Stihl i Norden, säger till tidningen att den svenska delen av företaget tidigare tagit avstånd från den lättklädda kalendern.

”Vi har inte använt kalendern i vår marknadsföring i Sverige de senaste tolv åren. Den passar överhuvudtaget inte in i svensk och nordisk värdegrund. Vi har fört en dialog med koncernledningen i flera år och nu var det verkligen dags att ta det här beslutet”, säger han till Dagens Nyheter. 

Skogsstyrelsens presenterade i våras en rapport om arbetet för en jämställd skogssektor. Där konstaterades att mansdominansen är stor på många arbetsplatser. Det gör att Skogsstyrelsens arbete för ökad jämställdhet inte får avsedd effekt. Det leder enligt rapporten till att kvinnor i praktiken stängs ute från vissa av skogsbrukssektorns miljöer. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.