Skolverket ska lämna ut e-postadresser

ÖPPENHET2016-06-07

Skolverket får bakläxa av Högsta förvaltningsdomstolen i ett mål om utlämnande av e-postadresser. Enligt domstolen har myndigheten och underrätterna tolkat EU-direktivet om dataskydd fel.

En vd på ett utbildningsföretag bad Skolverket att få ut e-postadressen till alla som fått lärarlegitimation. Syftet var att skicka dem ett erbjudande att köpa utbildningsmaterial från företagets webbplats. Skolverket gjorde bedömningen att det skulle strida mot personuppgiftslagen att lämna ut uppgifterna, eftersom de uppenbarligen skulle användas i strid med marknadsföringslagens förbud mot att skicka reklam till människors e-postadresser utan att först få deras samtycke.

Vd;n överklagade beslutet till förvaltningsrätten och kammarrätten. Båda instanserna fastställde Skolverkets beslut. Men nu återförvisar Högsta förvaltningsdomstolen ärendet till Skolverket för ny handläggning. Enligt domen är det ingen tvekan om att det strider mot marknadsföringslagen att använda e-postadresserna för marknadsföring utan att mottagarna samtyckt till det. Men det är inte grund för att neka att lämna ut dem enligt den paragraf i personuppgiftslagen som Skolverket hänvisat till.

Högsta förvaltningsdomstolen har gått tillbaka till originaltexten i direktivet och dess översättningar till andra språk och kommit fram till att den svenska översättningen gjort lagstiftningen otydlig:

”Den omständigheten att en planerad behandling kan komma att strida mot marknadsföringslagen innebär däremot inte att den också kommer i konflikt med kravet på laglighet i personuppgiftslagen”, skriver domstolen.

Därför återförvisas hela ärendet till Skolverket för en ny sekretessprövning av de begärda uppgifterna om lärarnas e-postadresser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA