Slarv med handlingar på PRV

JO2007-01-09

Patent- och registreringsverket, PRV, får kritik av Justitieombudsmannen för långa handläggningstider och borttappade handlingar.

Kritiken kommer efter en inspektion som Justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren, JO, gjort på myndigheten. Den allvarligaste anmärkningen gäller förkomna handlingar. När JO hittade en akt utan handlingar framkom att handlingar i ett tjugotal ärenden försvunnit. Det är helt oacceptabelt, anser JO. Myndigheten måste se till att handlingar inte kommer bort, och om det ändå sker måste man försöka återskapa dem.

Vad gäller långa handläggningstider hade flera ärenden om varumärken legat färdiga för avslag sedan 2004. För vissa ärenden byter man handläggare när det är färdigt för beslut, en ordning som JO ställer sig tveksam till.

Ett ärende som rörde internationella varumärken hade vilandeförklarats februari 2000, i väntan på beslut i ett annat ärende. Det senare fallet avgjordes 2002, men det vilandeförklarade ärendet var ännu inte avslutat.

Förklaringen var att det registrerats i ett äldre ärendesystem utan bevakningsfunktion. Det kan knappast ursäkta misstaget, säger JO och föreslår att PRV går igenom samtliga ärenden som registrerats i det gamla ärendesystemet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA